Меню сайта

Фотоальбом

Вход на сайт

Статистика

Главная » 2016 » Февраль » 5 » ШАНА ПРАЦІ СЕЛЯНИНА
13:46
ШАНА ПРАЦІ СЕЛЯНИНА

ШАНА ПРАЦІ СЕЛЯНИНА

Це саме завдяки його життєлюбній непосидючості, помноженій на бажання зробити  рідний край ще красивішим, у Нових Санжарах на місці колишнього звалища з'явилися парк і заповідна зона, на в'їзді до селища – каплиця. А саме селище вже другий рік поспіль офіційно визнають найкращим з благоустрою в Україні. 
Та головне, що усі добрі справи, задумані селищним головою на благо новосанжарської громади, йому вдається робити, як мовиться, не на порожньому місці, а підкріплювати їх цікавою й патріотичною ідеєю. Ось і напередодні професійного свята працівників сільського господарства у Нових Санжарах відкрили оригінальний пам'ятник – "Слава праці селянина". В урочистій церемонії відкриття взяли участь голова обласної ради Олександр Удовіченко, заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко, перший заступник голови Новосанжарської райдержадміністрації Анатолій Мокляк, Новосанжарський селищний голова Андрій Река, депутати, представники трудових колективів, громадськість селища. 
– Полтавщина – аграрна колиска України, – сказав під час відкриття голова обласної ради Олександр Удовіченко. – І те, що сьогодні ми увіковічуємо тяжку працю селянина, який годує Українську державу, український люд, – символічно. Новосанжарці сьогодні продовжують благоустрій, славлять тих, хто своїми мозолястими руками дбає про добробут держави. Адже всі ми вихідці з села, я й сам онук діда, який усе своє життя пропрацював у сільському господарстві, був головою колгоспу. Селянська праця – не порожній звук, і цей пам'ятник – слава нашим дідам, багатьом поколінням селян не тільки Полтавщини, а й інших регіонів нашої держави. 
Ідея встановлення пам'ятника, як, власне, і його оригінальна концепція, належать Новосанжарському селищному голові Андрію Реці. А втілити її в життя вдалося місцевим ковалям. У пам'ятнику увіковічено знаряддя праці, якими обробляли землю багато поколінь наших дідів та прадідів, з допомогою яких виживали. Натруджені селянські руки тримають лопату, граблі, сапку, серп, косу, ціп, інший сільськогосподарський реманент. Увінчана скульптурна композиція колосками.  
– Цей пам'ятник – по суті, моє життя, – говорить коваль Юрій Тищенко. – Це подарунок громаді, щоб люди шанували важку працю селянина, а діти знали і пам'ятали, як здобували хліб наші діди. 
Новосанжарський селищний голова вкотре довів, що для доброї та корисної справи не завжди потрібні великі кошти, адже виготовлено пам'ятник із підручних матеріалів. Та водночас він має велику виховну силу, бо, кажуть, теперішня молодь не хоче знати свого минулого. Знаряддя праці еволюціонували, але життєві цінності справжнього селянина залишаються незмінними. Це – любов до землі та повага до людей, які її обробляють. І поки десь тривають випробування комбайна нового покоління, а вчені-селекціонери виводять нові високоврожайні сорти, у новосанжарців та гостей селища з'явилася нагода доторкнутися до справжніх джерел української душі, втілених у виконаному зі щирим серцем монументі.

 

Источник zorya.poltava.ua

Категория: Новости | Просмотров: 1015 | Добавил: naychyk | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar